meble sklep
 
Koszyk jest PUSTY
 
 

Podaj swój adres e-mail

chleb własnego wypieku ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie


Chleb czekoladowy, wiśniowy, herbaciany, marchewkowy, rodzynkowy, a nawet zupa chlebowa
Powiadom gdy będzie dostępny
E-mail   Telefon
Autor: Mirjam Beile
Tytuł: CHLEB WŁASNEGO WYPIEKU PONAD 120 PRZEPISÓW NA CHLEB PIECZONY W AUTOMACIE
Tytuł oryginału: Brot aus dem Brotbackautomaten
Tłumaczenie: Krystyna Mazur
Rok wydania: 2006
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 130x190 mm
Ilość stron: 118
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 83-7073-438-3

Opis
Spis treści

Chleb własnego wypieku - czy to się może udać?

TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze.

Własny chleb to:
• zmiana sposobu odżywiania,
• zupełnie nowe smaki,
• piękny zapach w całym domu,
• dodatkowa przyjemność dla całej rodziny.

Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi.

Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chleby tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe, z dodatkami. A także na słodkie bułki, chatki i ciasta.

Przepisy na pasty do chleba, potrawy z chleba.

Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń dostępnych na rynku.

Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb!

 

Chleb jest ważnym elementem naszego pożywienia. Właśnie z tego powodu powinniśmy wiedzieć, jakie składniki zawiera. Ma to znaczenie nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oczywiście dużą rolę odgrywają indywidualne upodobania. O spełnieniu wszystkich tych warunków można pomyśleć, piekąc własny chleb.

Ręczny wypiek chleba jest dość żmudny i wyczerpujący. Poza tym wymaga wiedzy na temat czasu wyrabiania, rośnięcia ciasta i temperatury, w jakiej rozczyn ma rosnąć. O wiele prościej i wygodniej przebiega cały proces w wypadku pieczenia w automacie.

Maszyna wykonuje wszystkie żmudne i czasochłonne prace. Mieszanie, wyrabianie, wyrastanie i pieczenie – to wszystko odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany. Urządzenie produkuje zdrowy, świeży, pieczony w domu chleb, a nasz wkład pracy jest minimalny. Ten przydatny pomocnik nie tylko „wyczarowuje" świeży chleb według naszych upodobań, ale potrafi o wiele więcej: zagniata ciasto drożdżowe lub na pizzę, a nawet, zależnie od modelu, może przygotować powidła. W porównaniu ze zwykłym piekarnikiem automat do pieczenia zużywa zaledwie jedną czwartą albo połowę energii elektrycznej.

Automat do pieczenia chleba wydaje się więc niezbędnym wyposażeniem kuchni i na pewno korzystanie z niego sprawi wiele przyjemności. Rano budzi rozchodzący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba. Nie jest to żadne senne marzenie, tylko rzeczywistość, którą można stworzyć dzięki temu wszechstronnemu urządzeniu z wbudowaną funkcją programowania czasu pieczenia.

Z pomocą automatu daje się piec bardzo różne rodzaje chleba, w zasadzie bez ograniczeń. Po zdobyciu pierwszych doświadczeń w pieczeniu można puścić wodze fantazji i zacząć tworzyć własne przepisy. Pieczenie chleba w automacie jest bardzo przyjemnym i pożytecznym doświadczeniem. Daje nie tylko dużo satysfakcji, ale też poczucie niezależności, bo nawet w okresie świąt czy w weekendy można zawsze mieć w domu świeży chleb własnego wypieku.

Życzę wiele radości podczas lektury książki i wypiekania chleba. Smacznego!

 

ZAWARTE W KSIĄŻCE PRZEPISY:

bułeczki owsiane
bułeczki pełnoziarniste
chleb a la pizza
chleb anyżowy
chleb biały wiejski
chleb bezglutenowy ziemniaczany
chleb błonnikowy
chleb cebulowy
chleb cytrynowy
chleb czarny razowy
chleb czekoladowy
chleb czosnkowy
chleb dyniowo-jogurtowy
chleb figowy
chleb gryczany
chleb herbaciany
chleb i sól na prezent
chleb jabłkowy
chleb jęczmienny
chleb jogurtowy
chleb kminkowy
chleb kukurydziany
chleb kukurydziany na bezglutenowym zakwasie miodowym
chleb makowo-cytrynowy
chleb marchewkowy
chleb marchewkowy II
chleb marchwiowy miodowy
chleb maślankowy
chleb maślankowy miodowy
chleb mieszany miodowy
chleb miodowo-sezamowy
chleb na winie
chleb na zakwasie
chleb oliwkowy
chleb orkiszowy pełnoziarnisty
chleb orkiszowy z boczkiem 
chleb orzechowy
chleb owocowy
chleb owsiany
chleb paprykowy
chleb paprykowy II
chleb pieprzowy
chleb „pięć ziaren”
chleb piwny
chleb pomarańczowy
chleb pomidorowy
chleb pszenny jasny
chleb pszenny mieszany
chleb razowy jogurtowy
chleb razowy ze śrutą z zielonego ziarna
chleb rodzynkowe-rumowy
chleb rodzynkowy
chleb ryżowy
chleb sezamowy
chleb słonecznikowy
chleb sojowy
chleb śrutowy
chleb tostowy
chleb twarogowo-orzechowy
chleb twarogowy
chleb wieloziarnisty
chleb wiśniowy
chleb z boczkiem
chleb z kiełkami pszennymi
chleb z kiszoną kapustą
chleb z krokantem
chleb z otrębami
chleb z otrębami II
chleb z pestkami dyni
chleb z piwem słodowym
chleb z płatkami owsianymi
chleb z porem
chleb z siemieniem lnianym
chleb z suszonymi pomidorami
chleb z ziarnami
chleb z zieleniną
chleb z żółtym serem
chleb ziemniaczano-słonecznikowy
chleb ziemniaczany
chleb ziemniaczany
chleb ziołowy
chleb żytni mieszany
chleb żytni śrutowy
chrupiące kostki chlebowe
ciasto drożdżowe pełnoziarniste
ciasto drożdżowe słodkie
ciasto drożdżowe słone
ciasto na pizzę
ciasto twarogowe
francuskie tosty
humus
masło paprykowe
mus gruszkowy
niedzielne bułeczki
obazda po frankońsku
pasta bananowa
pasta cebulowo-orzechowa
pasta czekoladowa
pasta jajeczna
pasta łososiowa
pasta malinowa
pasta ogórkowa
pasta oliwkowa
pasta pistacjowa
pasta pomidorowa
pasta rodzynkowa
pasta smalczykowo-szynkowa
pasta tofu z ziołami
pasta tuńczykowa
pasta z ciecierzycy
pasta z czosnkiem niedźwiedzim
pasta z prosa z owocami
pasta z syropem klonowym
pasta z żółtego sera
pikantna pasta fasolowa
podpłomyk
przekładaniec chlebowy
pudding chlebowy
szynka w cieście chlebowym
wesołe buziaki
wykwintna pasta morelowa
zapiekanka serowo-chlebowa
zupa z chleba

 

Wstęp

Automat do pieczenia chleba
Wybór odpowiedniego modelu
Jak działa automat do pieczenia chleba?
Wkładanie formy do pieczenia
Dodawanie składników
Wybór programu
Pieczenie
Postępowanie po zakończeniu programu
Czyszczenie
Jak zrobić udany wypiek?
Przed pieczeniem
Po zakończeniu wypieku
Co robić, gdy

Zachowanie świeżości chleba
Środki konserwujące
Przedłużanie trwałości
Właściwe przechowywanie chleba
Zamrażanie chleba

Chleb a zdrowie
Choroby związane z odżywianiem
Alergia pokarmowa
Atopowe zapalenie skóry
Celiakia
Cukrzyca

Składniki
Zboża
Od ziarna do mąki
Typy mąki
Mąka pełnoziarnista
Śruta
Mąka pszenna
Mąka żytnia
Mąka orkiszowa
Inne rodzaje mąki
Szkodniki zbożowo-mączne
Gotowe mieszanki wypiekowe
Środki spulchniające
Drożdże
Zakwas
Nastawianie zakwasu
Zakwas miodowy
Przygotowanie zaczynu na bazie zakwasu miodowego
Proszek do pieczenia
Płyny
Woda
Mleko
Tłuszcze
Sól
Jaja
Oznakowanie jaj
Cukier
Zamienniki cukru
Miód
Owoce suszone, orzechy, ziarna, nasiona roślin oleistych
Przyprawy

Przepisy
Dodawanie składników
Regionalne specjały
Chleb pełnoziarnisty
Pieczywo wykwintne
Pieczywo słodkie
Pieczywo bezglutenowe
Smakowite pasty do chleba
Chleb jako składnik potraw
Ciasto z automatu do pieczenia chleba
Chleb jako symbol
Zwyczaje związane z chlebem
Chleb jako oznaka gościnności
Chleb na każdą okazję
Chleb i polityka
Chleb w mowie potocznej

Wykaz przepisów

 

Zbliżone produkty
Z kategorii:
Wydawnictwo:
|
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
017 250 28 10 fax
Komentarze użytkowników:
Opinie
Bardzo cieszymy się z zaufania jakim nas Państwo obdarzacie, cenimy wszystkie rzetelne uwagi i sugestie, także te krytyczne
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
Online: 1
Copyright © 2004-2014 meble.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Regulaminu
do góry