meble sklep
 
Koszyk jest PUSTY
 
 

Podaj swój adres e-mail

przechowywanie i konserwowanie żywności zamrażanie-marynowanie-wekowanie


Także solenie, kiszenie, mrożenie, wędzenie, suszenie, kandyzowanie i peklowanie
Dostępność: na magazynie
(aktualizacja: 23-11-2014 05:03:22)
Wyprzedaż
20.00 PLN
26.25 PLN
Autor: Gabriele Lehari
Tytuł: PRZECHOWYWANIE I KONSERWOWANIE ŻYWNOŚCI ZAMRAŻANIE-MARYNOWANIE-WEKOWANIE
Tytuł oryginału: Vorratshaltung: frisch halten-einfrieren-konservieren
Tłumaczenie: Ewa Rachańska
Rok wydania: 2006
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 130x190 mm
Ilość stron: 125
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 83-7073-436-7

Opis
Spis treści

Zobacz jak można doskonale przechować i zachować na dłużej sezonowe owoce i warzywa, ryby, mięso?

Jak najlepiej przechować żywność, by zachowała smak, zapach i apetyczny wygląd?

Solenie, konserwowanie, kiszenie

Praktyczne rady i pomysły na zdrowe, bezpieczne konserwowanie mięsa, ryb, nabiału.

Mrożenie, wędzenie, wekowanie

Jak zatrzymać lato, przygotowując przetwory z owoców i warzyw na zimę?

Suszenie, przygotowywanie konfitur, kandyzowanie

Mnóstwo przepisów na smaczne, znane i zupełnie odkrywcze przetwory.

Czy w czasach hamburgerów, pizzy na zamówienie i potraw z kuchenki mikrofalowej przechowywanie i własnoręczne konserwowanie żywności ma jeszcze jakikolwiek sens? Odpowiedzią na to pytanie jest zdecydowane „tak". Właśnie teraz, przy szybkim tempie życia, przemyślane przechowywanie żywności może znacznie ułatwić i przy- spieszyć przygotowywanie posiłków. Ze względu na obowiązki zawodowe i rodzinne, wielu osobom często brakuje czasu i chęci na przygotowywanie pracochłonnych potraw. Na dodatek posiłki nie tylko trzeba przygotowywać szybko, lecz powinny też być smaczne.

Dawniej zakupy świeżych produktów robiło się codziennie, obecnie bywa to niemożliwe ze względu na brak czasu. Jeśli jednak mamy w domu zapas za- konserwowanej żywności, to możemy w każdej chwili przygotować rozmaite potrawy i nie będziemy zaskoczeni wizytą niespodziewanych gości. Jeśli mamy możliwość odpowiedniego przechowywania świeżych produktów spożywczych, to można dokonywać zakupów raz lub dwa razy w tygodniu. Żywność zakonserwowana metodą zamrażania, suszenia, marynowania, wekowania, czy wędzenia utrzymuje zaś swoją przydatność do spożycia przez całe tygodnie, miesiące, a nawet lata. Dzięki temu przez cały rok zapewniamy sobie urozmaicony jadłospis.

Najważniejszą zaletą przetworów jest to, że mając w domu pewien zapas produktów spożywczych, uniezależniamy sie od aktualnej oferty rynkowej i nie musimy zbyt często robić zakupów. Wprawdzie wiele rodzajów świeżych produktów spożywczych jest dostępnych na rynku przez cały rok, jednak jest też wiele produktów sezonowych zwłaszcza warzyw i owoców, dostępnych tylko w niektórych porach roku. Jeśli mamy możliwość odpowiedniego ich przechowania lub zakonserwowania, to możemy kupić większą ilość takich produktów.

Posiadacze ogródków chcieliby oczywiście przechować lub zakonserwować owoce i warzywa zebrane z własnych upraw, aby można je było wykorzystać po upływie kilku miesięcy. Przechowywanie żywności ma również znaczenie dla myśliwych i wędkarzy, gdyż najczęściej nie da się spożyć od razu całej upolowanej dziczyzny ani większej ilości złowionych ryb. Osoby zamawiające mięso bezpośrednio u producenta kupują przeważnie większe jego ilości. W takim przypadku również nieodzowne staje się jego odpowiednie zakonserwowanie i przechowanie.

Nie mniej ważnym argumentem na rzecz przechowywania żywności jest fakt, że można skorzystać z sezonowych obniżek cen i zrobić zapasy na te miesiące, w których pewne produkty są niedostępne na rynku, lub pojawiają się rzadko, w małych ilościach i wysokich cenach. Mówiąc o przechowywaniu żywności odróżniamy przechowywanie świeżych produktów spożywczych, zachowujących swoje właściwości przez dłuższy czas bez dodatkowych zabiegów, od przechowywania produktów zakonserwowanych, które w zależności od metody konserwacji zachowują przydatność do spożycia przez okres od kilku tygodni do kilku lat.

 

Przedmowa

Dlaczego warto przechowywać żywność?

Prawidłowe przechowywanie świeżej żywności
Przechowywanie w piwnicy
Przechowywanie w suchym pomieszczeniu
Przechowywanie w lodówce

Konserwowanie - wstęp
Dlaczego produkty spożywcze ulegają zepsuciu?
Na czym polega konserwowanie?

Zamrażanie
Działanie konserwujące
Jakie produkty żywnościowe nadają się do zamrażania?
Przygotowanie produktów do zamrożenia
Opakowania na mrożonki
Prawidłowe zamrażanie i rozmrażanie

Suszenie
Działanie konserwujące
Jakie produkty spożywcze nadają się do suszenia?
Przygotowanie żywności do suszenia
Metody suszenia
Przechowywanie i przetwarzanie suszonych produktów

Marynowanie w alkoholu, occie lub oliwie
Działanie konserwujące i produkty nadające się do marynowania
Marynowanie w alkoholu
Marynowanie w zalewie octowej
Marynowanie w oliwie

Kiszenie
Jakie warzywa nadają się do kiszenia?
Wskazówki praktyczne

Wekowanie
Działanie konserwujące
Co można wekować?
Przygotowanie słojów
Co i jak wekować?
Sterylizacja
Przechowywanie zawekowanych przetworów

Konfitury, dżemy, marmolady i galaretki
Działanie konserwujące
Przygotowanie owoców
Przyrządzanie przetworów

Pasty warzywne chutney i relish
Przyrządzanie przetworów

Kandyzowanie
Działanie konserwujące
Które owoce nadają się do kandyzowania?
Przygotowanie owoców
Przebieg pracy
Samodzielne przygotowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Peklowanie i wędzenie
Przygotowanie produktów do wędzenia
Peklowanie
Solenie
Konserwujące działanie wędzenia
Różne techniki wędzenia
Substancje wędzarnicze
Urządzenia wędzarnicze
Przechowywanie wędzonej żywności
Bejcowanie ryb

 

Zbliżone produkty
Z kategorii:
Wydawnictwo:
|
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
017 250 28 10 fax
Komentarze użytkowników:
Opinie
Bardzo cieszymy się z zaufania jakim nas Państwo obdarzacie, cenimy wszystkie rzetelne uwagi i sugestie, także te krytyczne
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
Online: 1
Copyright © 2004-2014 meble.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Regulaminu
do góry