meble sklep
 
Koszyk jest PUSTY
 
 

Podaj swój adres e-mail

pikniki


Jadanie poza domem w niekonwencjonalnych warunkach
Dostępność: na magazynie
(aktualizacja: 17-12-2017 16:04:23)
Wyprzedaż
23.25 PLN
33.60 PLN
Autor: Clare Ferguson
Tytuł: PIKNIKI
Tytuł oryginału: Portable teasts
Tłumaczenie: Grażyna Fąfara
Rok wydania: 2004
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 200x230 mm
Ilość stron: 128
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 83-7319-534-3
Wydawnictwo: Muza S.A. (59)

Opis
Spis treści

Gotowanie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, a zapach dymu niesie ze sobą smak przygody.

 

W książce znajdziemy ponad 100 pomysłów – zaczerpniętych z rozmaitych kuchni regionalnych, od hiszpańskiej i meksykańskiej po libańską i wietnamską - na posiłki w plenerze: od romantycznego pikniku do rodzinnego grilla.

 

Opisy gorących dań serwowanych prosto z pojemników, zimnych sałatek i potraw przygotowywanych na miejscu, deserów i odświeżających napojów, przykłady dań podanych na tacy, propozycje na piknik w parku, wspaniały grill na plaży albo japońskie bento podczas przerwy na lunch w biurze; szykowne sałatki, zupy i kanapki.

 

Z przedstawionych przepisów równie dobrze wyczarujemy wiejskie śniadanie, jak i wystawny, odświętny posiłek. Sztuką jest przewieźć jedzenie na miejsce przeznaczenia, tak by było świeże, całe i ładnie wyglądało.

 

W książce znajdziemy rady, jak wybrać odpowiednie pojemniki i akcesoria do serwowania dań.

Wiele najwspanialszych wspomnień z mojego dzieciństwa dotyczy jedzenia poza domem w niekonwencjonalnych warunkach. Mimo że jestem dorosła i zapracowana, nadal za tym przepadam. Po długim dniu w pracy czy wypełnionym zajęciami tygodniu często namawiam męża, sąsiadów i przyjaciół, abyśmy razem urządzili ucztę na świeżym powietrzu w pobliskim parku.

Przyjaciele mają za zadanie zapewnić schłodzone wino lub piwo i źródlaną wodę, a ja i mąż zabieramy ze spiżarni i lodówki, co się da: oliwki, sól, młynek z pieprzem, oliwę z oliwek, cytryny, zimny pasztet z ryby i ogórki lub sałatę. Do tego bierzemy paczkę nugatowych lub migdałowych babeczek. Do koszyka pakuję talerze, sztućce, szklanki, korkociąg i papierowe serwetki. W mgnieniu oka wychodzimy.

Po drodze kupujemy świeżo upieczonego kurczaka z rożna zawiniętego w folię oraz trochę chrupiących bagietek i paluszków. Jeśli zobaczymy apetyczne winogrona lub ładny melon, też je ze sobą zabieramy.

Gdy wszyscy spotkamy się w parku i wybierzemy najlepszą ławkę w niszy o omszałych ścianach, siadamy, patrzymy na kwiaty i bierzemy głęboki oddech, Część napięć i stresów naszego życia znika, Korki strzelają, butelki i szklanki pobrzękują. Radość z tych wspaniałych chwil, spędzonych na wspólnym posiłku w gronie przyjaciół, odświeża mnie i fascynuje.

Podajemy chleb, rozdzielamy rękami gorącego kurczaka i popijamy. Jesteśmy do siebie przyjaźnie nastawieni, wybuchamy śmiechem, dzielimy się pomysłami, plotkami, współczujemy sobie i odpoczywamy.

Ta książka to pochwała swobodnej zabawy, która podnosi zwykłe jedzenie do rangi sztuki. To zaproszenie na ucztę. Czy chcesz się do nas przyłączyć?

Wybierz coś dla siebie z ponad stu propozycji. Może coś ze wspaniałych przystawek i zakąsek z odpowiednio dobranymi napojami z rozdziału „Małe uczty"? A może wolisz kanapki, ciasta i ciasteczka na „herbatce" poza domem. Możesz też zdecydować się na danie główne podane na ciepło prosto z pojemnika lub przygotowane na miejscu na przenośnym grillu. Wszystko to znajdziesz w tej książce, a do tego jeszcze małe przyjęcia na słodko - także przenośne: świeże owocowe desery, słodkie wypieki i kuszące ciasteczka.

Potrawy powinny działać na wyobraźnię i być łatwe do przygotowania. Mając to na uwadze, wybraliśmy mnóstwo ciekawych przepisów z kuchni wielu narodów, Znajdziemy tu fascynujące ziołowe sosy, przyprawy, marynaty, orientalne sałatki i regionalne opakowania; oryginalne pasztety, sosy, pasty do smarowania i równie wspaniałe dania główne. Są też kebaby, dania z makaronu i czekoladowe ciastka; koktajle, staroświeckie kordiały i soki z winogron.

Piasek w kanapkach, ślimak w sałatce? Nikogo to nie rozbawi. Dlatego też obok mnóstwa kolorowych fotografii zamieściliśmy wskazówki, jak przygotować, zapakować i podać wszystkie opisane specjały, Radzimy też, jak dobrać przybory kuchenne i pojemniki, aby jedzenie dotarło na miejsce przeznaczenia świeże i w całości.

Piknik na świeżym powietrzu to także okazja do popisania się swoimi umiejętnościami. Aby je zdobyć, wystarczy zastosować się do zawartych w książce profesjonalnych wskazówek - każda przenośna uczta okaże się wówczas wielkim sukcesem.

Aby uniknąć niefortunnych wypadków, które mogłyby zepsuć zabawę, wystarczy trochę zdrowego rozsądku. Z masła nie będzie żadnego pożytku, jeśli zamieni się w płynną kałużę na dnie pojemnika; dżem truskawkowy z potłuczonego słoika nie będzie nam smakował, a wino, jeśli zapomnimy korkociągu lub kieliszków, stanie się jedynie przyczyną frustracji.

Zmysł organizacyjny i nowatorskie podejście są tu równie i ważne jak smaczne, świeże, ładnie podane jedzenie, a obie te cechy łatwo można w sobie rozwinąć, A gdzie się udać? To już zależy od nas. Każde miejsce jest dobre, jeśli nam się podoba.

Jeśli zabierzemy na drogę kilka przepysznych przekąsek i napojów, na długo pozostanie w naszej pamięci zarówno spokojna wycieczka połączona z grą w piłkę, jak i szkolny dzień sportu.

W książce proponujemy posiłki, przekąski i napoje wszystkim tym, którzy nie lubią siedzieć w domu: romantyczne kolacje dla dwojga, przyjęcia pod drzewami dla dzieci, czyli dobrą zabawę dla każdego. Przepisy zostały tak dobrane, aby uzupełniały się nawzajem i pozwalały stworzyć menu odpowiednie na każdą okazję.

Planując posiłek, zastanówmy się, jak zestawić dania, które można przygotować wcześniej, z tymi, które będziemy przygotowywać na miejscu - na grillu lub ognisku. Uzupełnijmy to wiktuałami z delikatesów, świeżymi płodami rolnymi, pieczywem, serami, piwem, winem i sokami. W ten sposób nie tylko łatwiej planować, ale i każdy posiłek będzie wyjątkowy. Miejscowe produkty - świeże owoce morza, leśne grzyby, zioła i owoce prosto z sadu - mogą same w sobie stanowić ucztę.

Wspólne przygotowywanie posiłku jest wspólną rozrywką, a współuczestnictwo elementem zabawy. Nasze dzieci, których w domu nie sposób zmusić, by obrały ziemniaki, mogą okazać się ekspertami w pakowaniu produktów czy przygotowaniu kebabu. Znajomi, którzy twierdzą, że nie potrafią się poruszać przy kuchennym zlewie, często wykazują wiele praktycznych umiejętności, pakując kosz lub rozstawiając grill i z talentem sporządzają drinki.

Ta książka jest dla nich i dla ciebie. Stanowi pochwałę ludzkich możliwości i pokazuje, jak z każdego zrobić epikurejczyka. Wspaniałych biesiad pod gołym niebem, gdziekolwiek będziecie!

 

 

Wprowadzenie

Niezbędne wyposażenie

Małe uczty

Zupy

Kanapki...

Grill
Grill meksykański
Grill na plaży
Clambake
Grill w mieście
Grill na wsi
Grill w przydomowym ogródku
Marynaty do grilla

Pikniki
Piknikowe bento
Piknik w parku
Piknik w sadzie
Piknik żniwiarza
Piknik romantyczny
Piknik i rowery
Piknik w ogrodzie

Sałatki
Sosy do sałatek

Słodkie uczty

Napoje

Indeks

Podziękowania

 

Zbliżone produkty
Z kategorii:
Wydawnictwo:
|
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
017 250 28 10 fax
Komentarze użytkowników:
Opinie
Bardzo cieszymy się z zaufania jakim nas Państwo obdarzacie, cenimy wszystkie rzetelne uwagi i sugestie, także te krytyczne
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
Online: 1
Copyright © 2004-2015 meble.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Regulaminu
do góry