meble sklep
 
Koszyk jest PUSTY
 
 

Podaj swój adres e-mail

pizza, chleb i inne pyszności


Własna pizza, chleby, zapiekanki, placki, quiche, tarty, frittaty i omlety
Dostępność: na magazynie
(aktualizacja: 17-12-2017 16:04:25)
Wyprzedaż
19.66 PLN
26.15 PLN
Autor: Allessandra Zecchini
Tytuł: PIZZA, CHLEB I INNE PYSZNOŚCI
Tytuł oryginału: Savour: irresistible pizzas, pies, tarts and bred
Tłumaczenie: Natalia Wiśniewska
Rok wydania: 2007
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 205x225 mm
Ilość stron: 128
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 978-83-7404-763-0
Wydawnictwo: KDC (171)

Opis
Spis treści

PIZZA, CHLEB I INNE PYSZNOŚCI

Na pewno znasz to niecierpliwe radosne wyczekiwanie, które towarzyszy przygotowywaniu domowych wypieków. A także satysfakcję, gdy kuchnię wypełniają kuszące zapachy, rodzina patrzy z zachwytem, a Ty wyjmujesz z piekarnika aromatyczną, rumianą pizzę… Autorka kulinarnego poradnika sięga do wspaniałej tradycji kuchni włoskiej. Proponuje przepisy, które zadowolą każde podniebienie: rozpływające się w ustach fantastyczne pizze, przeróżne rodzaje chleba, począwszy od tradycyjnych, a skończywszy na tych bardziej wymyślnych, smakołyki zapiekane w cieście, placki, quiche i tarty. Pokazuje, jak wykonać malutkie arcydzieła kulinarne i mnóstwo pikantnych dań jajecznych. Przepisy zostały opracowane nie tylko z myślą o smaku i wyglądzie potraw, lecz także o zdrowiu biesiadników. Wiele pyszności można spokojnie zaserwować osobom z alergiami pokarmowymi oraz stroniącym od nabiału i produktów pszenicznych. Czego chcieć więcej?

Arcydzieła sztuki kulinarnej

Pieczemy je szybko, smakują świetnie, wyglądają znakomicie!

Rozpływające się w ustach fantastyczne pizze: przeróżne bochenki chleba, począwszy od tradycyjnych, a skończywszy na tych bardziej wymyślnych; smakołyki zapiekane w cieście; niepowtarzalne placki, quiche i tarty; smakowite przekąski w postaci tortilli z warzywami i szeroki wybór pikantnych dań jajecznych.

Mmmm... chyba nie trzeba dodawać nic więcej!

Jedzenie to nie tylko wartości odżywcze. To także przyjemność, tradycja, pretekst do spotkań towarzyskich, a czasami także nowe odkrycia. Co ciekawe, niektóre produkty spożywcze bardziej od innych rozbudzają nasze zmysły i poprawiają smak życia. Moim zdaniem, to właśnie je kładziemy zwykle na środku stołu i dzielimy się nimi zgodnie z tradycją.

Chleb, tak prosty, a jednocześnie tak istotny w kulturze każdego społeczeństwa, zalicza się do tej kategorii. Zimą mamy zapiekanki, latem quiche. Pizzę szykujemy, żeby nakarmić całą rodzinę, a frittaty i omlety, kiedy w grę wchodzi czas. Niestety, większość z nich trafia na nasze stoły ze sklepowych chłodziarek i zamrażarek. Dzięki wygodnym opakowaniom mogą w dowolnej chwili zaspokajać nasze potrzeby. Ale czy na pewno stanowią najlepszy wybór? Niewielu z nas może spędzać długie godziny w kuchni każdego dnia. Nie ma co do tego wątpliwości. Tym niemniej upieczenie chleba raz na pewien czas, poczucie satysfakcji i zapach kuszących aromatów wydostających się z piekarnika zapewniają niepowtarzalne przeżycie.

To dotyczy także innych domowych wypieków. Cudownie jest móc powiedzieć: „Tak, to ciasto jest moim dziełem, podobnie jak spód pizzy". I pomyśl tylko, jakie wrażenie wywrzesz na rodzinie i przyjaciołach, kiedy podasz im własnoręcznie przygotowany chleb. Nasi przodkowie sami regularnie gotowali dla siebie i swoich bliskich, a nie mieli do dyspozycji zabudowanych kuchenek, bieżącej wody ani elektryczności. Skoro w dzisiejszych czasach możemy korzystać z tych wszystkich dobrodziejstw cywilizacji, tym bardziej powinniśmy przygotowywać pyszne i pożywne potrawy w domu. Mam nadzieję, że proponowane w niej smakołyki na stałe zagoszczą na twoim stole.

 

SPIS PRZEPISÓW
Balsamiczny cebulak
Bomba z polenty
Bochenek na zakwasie
Calzone ai funghi
Calzone z warzywami
Castagnaccio alla livornese
Chleb naan
Chleb orkiszowy
Chleb orzechowy
Chleb pełnoziarnisty
Chleb pomidorowy
Chleb z ricottą i ziołami
Chleb żytni
Chrupiące paluszki z focaccii
Ciabatta
Ciasto francuskie bez nabiału
Clafoutis z kwiatami nasturcji
Crespelle ai porri
Delikatesowa zapiekanka
Dziecięce smakołyki
Erbazzone
Filoni e panini
Focaccia di polenta
Focaccia z oliwkami
Focaccia z ziemniakami
Focaccine soffici
Frittata alla mentuccia
Frittata di spaghetti
Frittata z botwiną
Frittata z cebulą i cukinią
Frittata z fasolką szparagową
Frittata z parmezanem i bazylią
Frittata z pieczarkami
Frittatone
Gnocco fritto
Kapusta zapiekana w cieście filo
Kruche ciasto
Kukurydziany bochenek z rodzynkami
Makaron in crosta
Margarita z rokietą
Maślane ciasto francuskie
Mleczne castagnaccio
Mozzarella
Naleśniki z mąki gryczanej
Omlet ze szparagami i serem camembert
Omlet z ziołami
Parmezanowe koszyczki
Paszteciki z grzybami porcini
Pikantny placek z ciecierzycy
Pikantny strudel ziemniaczany
Pizza ai  formaggi
Pizza ai pomodorini
Pizza al pesto
Pizza bianca
Pizza marinara
Pizza na grubym cieście
Pizza pełnoziarnista
Pizza z bakłażanem
Pizza z kaparami i oliwkami
Pizza z szałwią i cebulą
Placek z botwiną i gorgonzolą
Placek z brukselką
Placek z czerwoną cebulą
Placek z karczochami i sosem z karczochów
Podstawowa focaccia
Podstawowe ciasto na pizzę
Prosta pieczona frittata
Prosty chleb
Quiche ze szparagami i parmezanem
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
Quiche z rokietą
Rolada z omleta z glonami i sezamem
Roladki z ciasta filo z dynią, ziołami i fetą
Serowa tarta z orzechami włoskimi
Serowy quiche z dymkami
Słone ciasto
Sos pomidorowy
Spanakopita
Suflety z awokado i parmezanem
Tarallucci
Tarta z brie i grzybami
Tarta z burakami i fetą
Tarta z koprem i ricottą
Tarta z soczewicą
Tarteletki z ciasta filo z serem jogurtowym i przyprawą dukka
Terrine z bakłażanem
Torta di patate
Torta di riso
Torta rustica
Tortilla
Trójkąciki z ciasta filo z fasolą
Wachlarze z ciasta francuskiego z serem i przyprawami
Warzywa z bułką tartą i sosem z sera pleśniowego
Wielkanocna zapiekanka
Wysublimowane tarteletki z cebulą
Zakwas
Zapiekanka z botwiną i gorgonzolą
Zapiekanka z fasolą borlotti i selerem
Zapiekanka z papryką i mozzarellą
Zimowa zapiekanka z warzywami i włoskimi tłuczonymi ziemniakami

Wprowadzenie

Zrób własna pizzę

Chleby i focaccia

Zapiekanki

Placki, quiche i pikantne tarty

Wyszukane wypieki

Frittaty i omlety

Słowniczek

Indeks

Zbliżone produkty
Z kategorii:
Wydawnictwo:
|
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
017 250 28 10 fax
Komentarze użytkowników:
Opinie
Bardzo cieszymy się z zaufania jakim nas Państwo obdarzacie, cenimy wszystkie rzetelne uwagi i sugestie, także te krytyczne
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
Online: 1
Copyright © 2004-2015 meble.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Regulaminu
do góry