meble sklep
 
Koszyk jest PUSTY
 
 

Podaj swój adres e-mail

Dom

 (558)

365 dań z grilla przepisy na zdrowe i smaczne potrawy


Pozwala przekształcić zwyczajne pieczenie na rożnie w prawdziwe widowisko...
Dostępność: na magazynie
(aktualizacja: 25-04-2014 05:01:04)
Wyprzedaż
39.00 PLN
51.45 PLN
Autor: Hilaire Walden
Tytuł: 365 DAŃ Z GRILLA PRZEPISY NA ZDROWE I SMACZNE POTRAWY
Tytuł oryginału: The Big Book of Barbecueing and Grilling
Tłumaczenie: Przemysław Zasieczny
Rok wydania: 2007
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 170x295 mm
Ilość stron: 208
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 978-83-7495-071-8
Wydawnictwo: Muza S.A. (63)

Opis
Spis treści

Potrawy mogą dostarczać nieprawdopodobnej wprost przyjemności, gdy są przygotowywane i jedzone na świeżym powietrzu. Wybornie smakowite, niezwykle aromatyczne, jakby ktoś tchnął w nie nowego ducha. Niewiele może równać się przyjemności spędzenia wspólnie z rodziną i przyjaciółmi słonecznego popołudnia i ciepłego wieczoru przy grillu.

 

• 365 przepisów na dania tradycyjne z wołowiny, wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb oraz nie kojarzące się z grillem potrawy z warzyw, sałatki i desery
• tajniki szybkiego przygotowania smakowitych dań na świeżym powietrzu, przy minimalnych nakładach środków i sił
• praktyczne rady dotyczące wyboru sprzętu i akcesoriów do grillowania, bezpiecznego i skutecznego rozpalania ognia oraz przygotowania i obsługi grilla

 

HILAIRE WALDEN jest doświadczoną autorką, od 35 lat specjalizuje się w problematyce kulinarnej- Opublikowała dotychczas 45 książek kucharskich i wiele artykułów w magazynach kulinarnych.

Kiedy jesteś na plaży z przyjaciółmi, w ogrodzie w otoczeniu najbliższych albo na łonie natury z ukochaną osobą przygotowanie posiłku na grillu i spożywanie go na świeżym powietrzu może okazać się niezapomnianym przeżyciem. Niekoniecznie powinna to być kiełbaska z rożna, karkówka albo stek.

Mistrzyni kuchni Hilaire Walden poszukiwała inspiracji do swoich 365 przepisów na całym świecie. Prezentuje nowoczesne wersje tradycyjnych potraw, jak jagnięcina na sposób tajski, kebaby drobiowe z mango albo miętą, egzotyczne dania z owoców morza, np. Ostrygi z prosciutto i papryką, które mogą być przygotowane przez wszystkich i w dowolnym miejscu.

Książka ta prezentuje także przepisy na dania wegetariańskie, z warzyw, przeznaczone specjalnie dla dzieci. We wstępie do 365 dań z grilla znalazły się podstawowe informacje dotyczące sposobów grillowania, opału, marynat i przypraw niezbędnych, aby otrzymać smakowite, aromatyczne danie, wyboru urządzeń i akcesoriów do przygotowywania potraw na ogniu na świeżym powietrzu, technik i metod pieczenia. Wszystkie przepisy - łatwe do przygotowania i nie zabierające wiele czasu - zostały zgrupowane w ośmiu rozdziałach: przystawki i przekąski, ryby i dnia z owoców morza, dania z drobiu, mięsa, dania wegetariańskie, dodatki, sosy, marynaty, nacierki i masła smakowe oraz desery.

 

365 dań z grilla jest książką fundamentalną dla osób pragnących grillować różne produkty, przyprawiać je, dobierać do dań z nich smakowite dodatki, przygotowywać sosy i desery. Pozwala przekształcić zwyczajne pieczenie na rożnie w prawdziwe widowisko.

 

Pierwsze sygnały nadchodzenia ciepłej pogody sprawiają, że coraz częściej zaczynamy myśleć o przygotowywaniu potraw na żywym ogniu, uświadamiamy sobie, że zbliża się czas grillowania.

Choć tradycyjną porą grillowania w naszym klimacie jest lato, nie ograniczajmy się do niego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać na to przyjemne zajęcie ciepłe, słoneczne dni wiosenne oraz jesienne. Przepisy zgromadzone w tej książce pozwolą wybrać potrawę najbardziej odpowiednią na daną okazję i porę roku i przygotować ją w smakowity sposób.

Grillowanie jest obecnie bardzo przyjemnym zajęciem, gdyż urządzenia i dodatkowe akcesoria do przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu ułatwiają je i pozwalają urozmaicić. Dostępność różnych rodzajów urządzeń do grillowania, opału i akcesoriów pomocniczych pozwala każdemu zgromadzić sprzęt na miarę własnych potrzeb i możliwości. Do przygotowywania dań na żywym ogniu nadają się zarówno proste koszyczki pozwalające upiec rybę w ognisku, jak i skomplikowane urządzenia gazowe lub elektryczne, wyposażone w przystawki do wędzenia.

Zaletą przygotowywania dań z grilla jest to, że każdy uczestnik posiłku na świeżym powietrzu może przyrządzić swoją porcję według własnych upodobań. Poczynając od wyboru podstawowych składników i przypraw, zastosowania ich w odpowiednich zestawieniach i proporcjach, a kończąc na długości pieczenia. Przygotowywanie dań na grillu jest niezwykle łatwe, pod warunkiem, że wie się, jak to robić.

W poszczególnych rozdziałach można znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe dania na różne okazje. Nie zabrakło wśród nich receptur na potrawy tradycyjnie przygotowywane na ruszcie, np. stek z czosnkiem i grzybami, potrawy nowoczesnej kuchni, np. cytrynowe kebaby i dania z ryb, a także na potrawy egzotyczne dla nas, np. pochodzący z kuchni marokańskiej przepis na kurczaka z kuskusem. Zawinięte w boczek kiełbaski mają szansę stać się przebojem wśród najmłodszych uczestników barbecue, ale na stronach tej książki znajdą coś satysfakcjonującego dla siebie także wegetarianie i zwolennicy dań z warzyw. Nietrudno będzie również dzięki tym recepturom zaskoczyć gości. Wystarczy sięgnąć po przepisy na dania z owoców morza, rzadko spotykanych warzyw lub owoców albo na dodatki i sosy.

 

 

WPROWADZENIE
 
PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI
 
DANIA Z RYB I OWOCÓW MORZA
 
DANIA Z DROBIU
 
MIĘSO
 
DANIA WEGETARIAŃSKIE
 
DODATKI
 
SOSY, MARYNATY, NACIERKI I MASŁA SMAKOWE
 
DESERY
 
ALFABETYCZNY WYKAZ PRZEPISÓW
Ananas z sosem miodowo- -rumowym
Ananasy pieczone
Babeczki czekoladowe z truskawkami i sosem waniliowym
Bagietki z serem i szczypiorkiem
Bakłażan z sosem miętowym
Bakłażanowe roladki
Bakłażany z czosnkiem, kolendra i sokiem cytrynowym
Bakłażany z farszem po marokańsku
Banany z rumem
Barani, aromatyczny kotlet
Barani, aromatyczny udziec
Barwena po sycylijsku
Barwena z koprem włoskim i cytryną
Bataty na ostro
Bataty pieczone w żarze
Biała kiełbasa zawijana w boczek z sosem musztardowym
Bok choi, miniaturowe, z sosem balsamicznym
Bruschetta z warzywami i szynką
Brzoskwinie nadziewane
Brzoskwinie w glazurze cynamonowej
Cebula grillowana
Cebule nadziewane
Chimichurri
Chipsy ziemniaczane rolowane
Chryzor z sezamem, imbirem i kolendra
Ciasto kokosowe z sosem wiśniowym
Cielęce, kotlety z zielonym sosem ziołowym
Cukinia marynowana z cytryną i miętą
Cukinia z serem i suszonymi pomidorami
Cukinia ze szczypiorem i pomidorami
Cukiniowe, kotlety z sosem koperkowym
Cykoria z serem i orzechami laskowymi
Dorada z cytryną i imbirem
Dorsz s sosem chermoula
Dorsz w marynacie pomarańczowej
Drobiowe kotlety na sposób włoski
Drobiowe, kebaby z palczatką cytrynową
Dynia pieczona w popiele
Dynia w miodowej glazurze z sezamem
Dynia z tymiankiem i czosnkiem
Fajita z warzywami
Falafel z sosem jogurtowo- -miętowym
Figi, grillowane, z masłem czekoladowym i pistacjami
Figi z owczym serem, miodem i tymiankiem 200
Filety rybne z ziołami i cytryną
Grillowany łosoś na ostro
Gruszki z masłem kardamonowym
Gruszki z sosem czekoladowym
Grzanki z serem
Grzybowo-bakłażanowy, relish
Grzyby marynowane
Halibut na sposób marokański
Homar faszerowany migdałami i serem, z sosem ziołowym
Indyk o smaku kokosowo- kolendrowym
Indyk w marynacie fistaszkowej
Jabłka, karmelizowane, z grzankami
Jagnięce, kotlety w tajskim stylu
Jagnięce, kotlety z szafranem i cytryną
Jagnięcina o smaku śródziemnomorskim
Jagnięcina po chińsku
Jagnięcina po grecku
Jagnięcina po grecku z sałatką z bakłażana
Jagnięcina z figami i morelami
Jagnięcina z jogurtem, miętą i limetką
Jagnięcina z kolendra, kminem i czosnkiem
Jagnięcina z morelami i sosem miętowym
Jagnięcina, pikantna
Jamajskie smaki
Kaczka z dipem z mango
Kaczka z pomarańczą i sosem musztardowym
Kaczka ze śliwkami i imbirem
Kanapka włoska
Kanapka z serem, pomidorami i pastą ziołową
Kanapki z grillowana wieprzowiną
Kanapki z kurczakiem, boczkiem i figami
Kanapki z mięsem mielonym i serem z grilla
Karczochy z pietruszką i masłem cytrynowym
Kebaby z grzybami
Keczup domowy
Kiełbasa w miodowo-musztardowej glazurze
Kiełbasa z sałatką z czerwonej cebuli
Kiełbasa z sosem śliwkowym
Kiełbaski serowe
Kofty
Koper włoski z sosem parmezanowym
Kotlety baranie
Kotlety hiszpańskie
Kotlety mielone wołowe
Kotlety mielone wołowo-grzybowe z sosem paprykowym
Kotlety rybne po meksykańsku
Kotlety wieprzowe po indonezyjsku
Kotlety wieprzowe z parmezanem
Kotlety wołowe po włosku
Kotlety z fasoli z pesto i sosem czosnkowym
Kotlety z indyka z czosnkiem, imbirem i sezamem
Kotlety z rozmarynem i cytryną
Kotlety z szynki wieprzowej w morelowej glazurze
Kotlety z tuńczyka
Krabowe, kotlety
Krewetki pikantne z sosem pomidorowo-kolendrowym
Krewetki z azjatyckim pesto
Krewetki z gremolatą
Krewetki z palczatką cytrynową i sosem z papai
Krewetki z sosem hiszpańskim
Krewetki z sosem włoskim
Kukurydza z masłem o smaku sojowym
Kurczak bazyliowy
Kurczak Cajun z sałatką pomidorową
Kurczak jerk
Kurczak na sposób grecki
Kurczak na sposób tajski
Kurczak orientalny z sałatką makaronową
Kurczak po diabelsku
Kurczak po marokańsku
Kurczak po pekińsku
Kurczak po syczuańsku
Kurczak po toskańsku z sałatką z pomidorów i oliwek
Kurczak w mieszance przypraw indyjskich
Kurczak w papryce
Kurczak z cytryną i musztardą
Kurczak z cytryną, miętą i chilli
Kurczak z czosnkiem i olejem cytrynowym
Kurczak z gremolatą
Kurczak z imbirem, garam masala i kokosem
Kurczak z imbirem, limetką i jogurtem
Kurczak z kaparami i sosem sardelowym
Kurczak z kolendra, cytryną i awokado
Kurczak z musztardą i ziołami
Kurczak z pastą oliwkową
Kurczak z pastą paprykową
Kurczak z pesto i cytryną
Kurczak z pomarańczami i miętą
Kurczęta w marynacie perskiej
Kurczęta w miodowej glazurze i przyprawach
Kurczęta z czosnkiem, cytryną i tymiankiem
Łopatka barania z sezamem i musztardą
Łososiowe, kotleciki
Łosoś z sardelami i kaparami
Łosoś grillowany w całości
Łosoś na sposób włoski z grillowaną cytryną
Łosoś w zaprawie herbacianej
Łosoś w zielonym sosie
Łosoś z sosem pomidorowo- -musztardowym
Łupacz z olejem bazyliowym
Majonez
Majonez kolendrowo-imbirowy
Majonez salsa verde
Majonez z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Makaron z papryką i szparagami
Makrela z papryką i miętą
Małże z imbirem, mleczkiem kokosowym i cytrusami
Mango, grillowane, z syropem limetkowym
Marynata cytrynowo-kolendrowa
Marynata imbirowo-kolendrowa
Marynata meksykańska
Marynata tandoori
Marynata w tajskim stylu
Marynata z harissą
Masło imbirowo-miętowe
Masło imbirowo-pomarańczowe
Masło oliwkowo-kaparowo- -sardelowe
Masło z bazylią i suszonymi pomidorami
Masłozchilli
Masło z natką i szczypiorkiem
Miecznik na sposób grecki
Miecznik z tymiankiem i anyżem
Mieszanka z kokosa, palczatki
cytrynowej i chilli
Nacierka cytrynowo-ziołowa
Nacierka korzenna słodka
Nacierka musztardowa
Nacierka paprykowa
Nacierka teksańska
Nektarynki z sosem karmelowo-pomarańczowym
Ostrygi z wędzonką i papryką
Owoce letnie z kremem kardamonowym
Owoce z dipem serowym
Paluszki rybne po tajsku
Pałki kurczaka na ostro
Papaja w syropie limetkowym
Papaja, gruszka, pomarańcza i imbir na ciepło
Papryka faszerowana serem
Pasta z mango
Pastrami
Perliczka z musztardą i octem balsamicznym
Perliczka z rumem, pomarańczą i syropem klonowym
Pesto
Pesto czerwone
Pesto kolendrowo-imbirowo- -orzechowe
Pesto koperkowe
Pesto z bazylii i grillowanych pomidorów
Pesto z rokietty i sera owczego
Pieczywo ziołowe
Piersi kurczaka z imbirem, miodem i pomarańczami
Pierś kurczaka faszerowana
Pikantne kotlety z soczewicy
Pikantne tofu z sosem kolendrowym
Pitta z czosnkiem i ziołami
Pizza z papryką, bakłażanem i chorizo
Placek wytrawny śródziemnomorski
Polenta z parmezanem
Pomarańcze w karmelu
Pomidorowa, przekąska
Pomidory faszerowane pastą oliwkową
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym
Pory grillowane
Pory z serem owczym
Półmisek warzyw z grilla
Przegrzebki z sosem tajskim
Przegrzebki zawijane w boczek
Przekąska czekoladowa
Przekąska grzybowo-serowa
Przekąska pomidorowa
Przekąska turecka z kurczakiem
Przekąska z indyka
Przepiórka w przyprawach
Pstrąg grillowany w boczku
Pstrąg z estragonem
Pstrąg z pastą z czarnych oliwek
Ratatouille
Relish pachnący dymem
Relish paprykowo-kukurydziany
Relish paprykowo-oliwkowo-kaparowy
Remulada Cajun
Roladki rybne
Rouille
Rumiane udka kurczaka
Ryba maślana z kaparami i cytryną
Ryba morska z sosem barbecue
Ryba w liściach winorośli
Rybne kotlety z ziołami
Rybne sataye
Rybne tortiiie z salsą pomidorowo-kolendrową
Ryby na sposób śródziemnomorski
Salsa ananasowo-orzechowa
Salsa bananowo-kokosowa
Salsa pomidorowa po meksykańsku
Salsa prowansalska
Salsa verde
Salsa z ananasa i mango
Salsa z grillowanych pomidorów
Salsa z gruszek
Salsa z liczi, winogron i kokosa
Salsa z mango i mięty
Sałata z dressingiem czosnkowym
Sałatka coleslaw na sposób orientalny
Sałatka grecka
Sałatka makaronowo-kolendrowa
Sałatka orientalna
Sałatka owocowa z sosem gruszkowym
Sałatka owocowo-orzechowa
Sałatka piękności
Sałatka pomidorowa
Sałatka z awokado, pomidorów i czerwonej papryki
Sałatka z buraków ćwikłowych
Sałatka z grillowaną wołowiną
Sałatka z kalmarów
Sałatka z kurczaka, makaronu ryżowego i papai
Sałatka z marynowanego sera
Sałatka z owoców tropikalnych
Sałatka z pieczarkami i szpinakiem
Sałatka z pieczonych warzyw z sosem musztardowo-kaparowym
Sałatka ziemniaczana
Sardynki z cukinią, cytryną i sosem koperkowym
Sardynki z pomarańczowo-oliwkową sałatką
Sataye drobiowe z majonezem bazyliowo-limetkowym
Sataye, różnorodne
Ser kozi w liściach
Skrzydełka kurczaka pieczone w popiele
Skrzydełka kurczaka w glazurze miodowej
Skrzydełka kurczaka wędzone
Słodkie ziemniaki z fetą i oliwkami
Smaki lata
Sos barbecue
Sos kokosowo-kolendrowo-cytrynowy
Sos pomidorowo-oliwkowy
Souvlakia
Steki z musztardą
Steki z pieczonym czosnkiem i grzybami
Steki z sałatką cebulową
Steki z sosem czosnkowym
Steki z sosem pomidorowym
Strzępiel na ostro
Strzępiel po chińsku grillowany w całości
Strzępie! w sosie vierge
Strzępiel z dodatkiem pomidorów, awokado i kaparów
Szalotki karmelizowane
Szaszłyki drobiowe na sposób perski
Szaszłyki drobiowe tandoori
Szaszłyki grzybowe
Szaszłyki indonezyjskie
Szaszłyki jagnięce z suszonymi pomidorami i tymiankiem
Szaszłyki krewetkowe
Szaszłyki kurczakowe z mango i miętą
Szaszłyki morelowe z miodem i sosem cytrynowym
Szaszłyki owocowe z sosem miodowo-pomarańczowo-orzechowym
Szaszłyki owowcowe z sosem jogurtowo-klonowym
Szaszłyki patisonowo-serowo-pomidorowe
Szaszłyki po turecku
Szaszłyki rozmarynowe z żabnicy
Szaszłyki rybno-krewetkowe
Szaszłyki serowo-ziołowe
Szaszłyki wieprzowe z jabłkami
Szaszłyki z bakłażana i czerwonej cebuli
Szaszłyki z dorsza z koperkiem
Szaszłyki z indyka z cytryną i sosem
Szaszłyki z jagnięciny
Szaszłyki z krewetek, boczku i awokado
Szaszłyki z kurczaka o smaku estragonowym
Szaszłyki z kurczaka po japońsku
Szaszłyki z kurczaka, boczku i kiełbasy
Szaszłyki z tofu
Szaszłyki z wołowiny i papryki
Szparagi w chrupiącej posypce
Szparagi z sezamem, imbirem i majonezem limetkowym
Szynka w papryce z sosem mango
Śliwki grillowane
Śliwki z kremem cynamonowym
Śródziemnomorska sałatka z pieczonego fen kuła
Tabouleh letni
TortiIIe meksykańskie
Tuńczyk z grilla
Tuńczyk z pomidorami, miętą i bazylią
Tuńczyk, aromatyczny
Udka kurczaka faszerowane grzybami
Warzywa grillowane z sosem tajskim
Warzywa śródziemnomorskie z pieczywem czosnkowym
Warzywa z grilla
Warzywa, młode, grillowane z octem balsamicznym
Warzywne sataye
Wegetariańskie szaszłyki
Wieprzowe, szaszłyki z ananasem
Wieprzowina orientalna
Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina w przyprawach po koreańsku
Wieprzowina z cytryną i imbirem
Wieprzowina z imbirem i chilli
Wieprzowina z kolendra i limetką
Wieprzowina z sosem śliwkowym
Wieprzowina, pikantna
Wołowe, szaszłyki mocno przyprawione
Wołowina w stylu Kentucky
Wołowina z chutneyem figowym
Wrapy z farszem warzywnym
Wrapy z papryką, fetą i oliwkami
Yakitori z kurczaka
Zapiekanka z krewetkami
Zaprawa ananasowo-kokosowa
Zaprawa jamajska
Zaprawa północnoamerykańska
Zaprawa tamaryndowa
Zielona sałata z ziołami
Ziemniaczana, przekąska z sosem czosnkowo-bazyliowym
Ziemniaki czosnkowe
Ziemniaki pieczone w popiele z dodatkami śródziemnomorskimi
Ziemniaki z dipem szczypiorkowym
Ziemniaki, aromatyczne
Żabnica w rozmarynie z sosem sardelowym
Żabnica z koprem włoskim i cytryną
Żabnica z sosem indyjskim
Żeberka słodko-kwaśne
Żeberka w miodzie i sosie hoisin
Żeberka w stylu chińskim
Żeberka z sosem musztardowo-czosnkowym
Zbliżone produkty
Z kategorii:
Wydawnictwo:
|
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
017 250 28 10 fax
Komentarze użytkowników:
Opinie
Bardzo cieszymy się z zaufania jakim nas Państwo obdarzacie, cenimy wszystkie rzetelne uwagi i sugestie, także te krytyczne
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
Online: 1
Copyright © 2004-2014 meble.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Regulaminu
do góry