meble sklep
 
Koszyk jest PUSTY
 
 

Podaj swój adres e-mail

Dom

 (558)

domowy wypiek chleba ciasta drożdżowe, pączki, placki, pierogi


Tajemnice zakwasu, smaczne i zdrowe chleby na tradycyjnych recepturach, pyszne i szybkie do wykonania pieczywo z wypiekacza
Dostępność: na magazynie
(aktualizacja: 21-11-2014 02:01:47)
Wyprzedaż
23.00 PLN
30.35 PLN
Autor: Małgorzata Puzio, Jolanta Johansson, Ida Johansson, Olga Pawłowska
Tytuł: DOMOWY WYPIEK CHLEBA CIASTA DROŻDŻOWE, PĄCZKI, PLACKI, PIEROGI
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: twarde lakierowane okładki
Format: 170x240 mm
Ilość stron: 159
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 978-83-60910-07-8
Wydawnictwo: Arystoteles (1)

Opis
Spis treści

DOMOWY WYPIEK CHLEBA CIASTA DROŻDŻOWE, PĄCZKI, PLACKI, PIEROGI

• Tajemnice zakwasu

• Smaczne i zdrowe chleby na tradycyjnych recepturach

• Pyszne i szybkie do wykonania pieczywo z wypiekacza

• Zapiekane na ostro

• Inspirujące dania mączne

• Drożdżowe wypieki do kawy

Unowocześnione, oryginalne przepisy na bazie produktów ekologicznych, przypominające smak i zapach domu rodzinnego, polecane przez Małgorzatę Puzio, autorkę programów kulinarnych, gospodynię kącika kulinarnego w „Pytaniu na śniadanie" TVP2. www.malgosia-puzio.com.pl

Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży;

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.

Gdy, wedle doświadczenia niechybnych probierzy,

Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,

Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,

Kędy cierpliwie pory wypieku doleży.

I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki,

W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,

Skąd roztaczając zapach kuszący i miły

Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,

Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -

Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.

Leopold Staff Chleb (ze zbioru Ścieżki polne, 1919)

Nasi przodkowie przejęli umiejętność wypiekania chleba od Gotów, rozwijali tę sztukę średniowieczni mnisi w przyklasztornych piekarniach, wypiekając już wtedy żytni chleb razowy oraz delikatniejszy z mąki pszennej. Wkrótce też zaczęły powstawać przy młynach pierwsze wolno stojące piece piekarskie, a wraz z rozwojem miast piekarnie. Trzynastowieczni piekarze wypiekali już bardzo różne gatunki pieczywa, nadając mu nazwy: królewski, pański, kupiecki.

Wynalazek naturalnej fermentacji, konstruowanie coraz lepszych pieców chlebowych, doskonalenie odmian zbóż — sprzyjały powstawaniu coraz smaczniejszych i lepszych wypieków chlebowych.

Dziś rozróżnia się bardzo wiele gatunków chleba, ale przede wszystkim mamy chleb żytni, razowy i biały, chleb mieszany żytnio-pszenny i chleb pszenny, z mąki orkiszowej, kukurydzianej, a każdy z nich wzbogacony o różne dodatki, przyprawy, zioła, ziarna itp. Takie właśnie przepisy znajdziecie, Państwo, w poniższej książce, ale zanim przystąpicie do chlebowych i drożdżowych wypieków, w piekarniku, w specjalnych wypiekaczach, poznajcie kilka ważnych zasad.

Tradycyjnie na zakwasie. Tradycyjnie wypiekano chleb na tzw. zakwasie, który spulchnia i zakwasza ciasto. W zakwasie występuje kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, m.in. bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy. Zakwas jest niezbędny, jeśli pieczemy chleb z mąki żytniej, która wymaga silnego zakwaszenia.

Do przygotowania zakwasu potrzebujemy mąki (najlepiej razowej, nieczyszczonej) i wody (dobrej jakości, niechlorowanej). Powstałą z wymieszania tych dwóch składników papkę, odstawia się w ciepłe miejsce (w temp. 25-30°C) na kilka dni. Co 12 godz. wskazane jest wymieszać ją tak, aby powstały pęcherzyki powietrza. Każdego dnia dodaje się garść mąki i trochę wody, aby zachować gęstość zakwasu. Dokładny przepis na zakwas znajdziecie, Państwo, w pierwszym rozdziale książki.

Z najlepszej mąki. Mąki będące w sprzedaży możemy podzielić przede wszystkim na wy-produkowane metodami przemysłowymi w jakości konwencjonalnej i certyfikowane, ekologiczne — wytwarzane w tradycyjny sposób, jak np. te produkowane przez Młyny Wodne. Różnią się one przede wszystkim biologiczną jakością zboża użytego do ich produkcji. Zboża ekologiczne, pochodzące z certyfikowanych, ekologicznych gospodarstw pozwalają otrzymać prawdziwą, pełnowartościową i wolną od polepszaczy i agrochemii mąkę, co z kolei przekłada się na najwyższe walory zdrowotne i odżywcze naszego chleba.

Różne zboża, różne smaki. W zależności od rodzaju użytego do przemiału zboża wyróżniamy mąki pszenne, żytnie i orkiszowe. Te z kolei dzielą się na typy oznaczone odpowiednimi numerami. Im numer jest wyższy, tym mąka jest ciemniejsza i w swoim składzie ma więcej prozdrowotnych składników, takich jak błonnik czy sole mineralne. Mąka jaśniejsza zawiera niewielkie ilości błonnika, bo jest bardziej oczyszczona. Im zatem ciemniejsza mąka, tym bardziej wartościowa dla organizmu, bo największa ilość barwników gromadzi się w łupinie ziarna. Podczas przemiału część barwników przedostaje się do mąki. Najciemniejsze są gatunki mąki zawierające wszystkie składniki ziarna, czyli graham i razowa. Natomiast najjaśniejsza mąka to ta oznaczona jako jasna czy krupczatka.

INDEKS PRZEPISÓW:
Babeczki jaglane z jagodami
Babka drożdżową lukrowana
Babka szafranowa
Bagietka francuska (4 szt. po 100 g)
Brioszki
Bułeczka z rodzynkami (4 szt. po 100 g)
Bułeczki cioteczki - z ulubioną przyprawą
Bułeczki marchewkowe (ok. 16 szt.)
Bułeczki maślane
Bułeczki orzechowe na zakwasie (32 szt.)
Bułeczki owsiane z sezamem (24 szt.)
Bułeczki szafranowe (32 szt.)
Bułka śródziemnomorska pszenno-orkiszowa z estragonem i kminkiem
Bułki a la murarki
Bułki na hamburgery (20 szt.)
Bułki orkiszowe (13 szt.)
Bułki śniadaniowe
Bułki z dynią i orzechami
Bułki z makiem 
Bułki ze słonecznikiem
Chałka (2 szt.)
Chałka z serem
Chleb arabski 
Chleb bananowy
Chleb biały z ziołami
Chleb buraczany
Chleb chrupki anyżkowy
Chleb ciabatta (4 szt.)
Chleb kukurydziany
Chleb mleczny
Chleb na miodzie
Chleb pełnoziarnisty (1000 g)
Chleb
pieczony na liściach chrzanu
Chleb pszenno-żytni
Chleb pszenno-żytni z orkiszem, czarnuszką i amarantusem
Chleb pszenno-żytni z orkiszem z ziarnami
Chleb pszenny
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Chleb sojowy
Chleb staropolski
Chleb staropolski z serem i cebulą
Chleb tostowy
Chleb turecki (z rodzynkami)
Chleb turecki lavash (16 szt.)
Chleb z bakaliami
Chleb z dwoma nadzieniami
Chleb z kaszą gryczaną
Chleb z miodem gryczanym
Chleb z selerem i tymiankiem
Chleb z sezamem
Chleb z suszonymi pomidorami
Chleb z ziarnem soi
Chleb ze śliwką
Chleb ziemniaczany
Chleb żytni
Chleb żytni na zakwasie z cebulką i skwarkami
Chlebek indyjski (naan)
Chlebek żytni z cebulą
Chlebki razowe
Chrupiące bagietki
Chrupki chleb orkiszowy
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto dyniowe
Ciasto jogurtowe z domowego jogurtu
Ciasto migdałowe (1000 g)
Croissanty
Domowe nachos a la Puzio z salsami
Drożdżowe ciasto dyniowe z orzechami
Drożdżowe serca z nadzieniem orzechowym
Drożdżówki z budyniem (12 szt.)
Drożdżówki z serem (12 szt.)
Faworki
Gnocchi marchewkowe z sosem z oliwek, czosnku i wędzonej szynki
Graham z orzechami, morelami i siemieniem lnianym
Graham z żółtym serem
Grahamki
Grecki chleb z oliwkami
Herbatniki (28.szt.)
Jagód zianki
Kajzerki
Keks (1000 g)
Kluski na parze (buchty)
Kluski śląskie
Knedle ze śliwkami
Kopytka
Kołacz korzenny na Boże Narodzenie
Kołacz ziołowy z boczkiem
Łatwe pierogi z bryndzą i jogurtem
Makaron domowy
Makowiec
Meksykański chleb z chilli
Minidrożdżówki z cynamonem
Muffinki orzechowo - owocowe
Muffiny serowe z kolendrą
Naleśnik maślany
Naleśniki a la lasagne
Naleśniki piwne z nadzieniem mięsnym
Naleśniki pszenno-orkiszowe z rybą i sosem maślano-imbirowym
Naleśniki truskawkowe
Naleśniki śmietankowe z owocami
Naleśnikowy torcik z konfiturą z róży
Obwarzanki z ostrą papryką
Omlet z ziołami
Paluchy do piwa (30 szt.)
Pączki Babci Ani
Pączki z konfiturą (30-40 szt.)
Pieczywo czosnkowe
Pieczywo z cebulką
Pierogi leniwe
Pierogi ruskie
Pierogi serowe pieczone
Pierogi z jagodami
Pierogi z mięsem
Pierogi z serem na słodko
Pierogi świąteczne z kapustą i grzybami
Pita, chlebek grecki (16 szt.)
Pizza klasyczna (4 placki)
Pizza z mąki razowej
Placek drożdżowy z rodzynkami mojej mamy
Placek ziemniaczany na boczku
Placki ziemniaczane bez mąki
Polska bułka pszenno-orkiszowa z majerankiem i czosnkiem
Polska pizza, czyli podpłomyk (chleb ubogich w wersji polskiej i włoskiej)
Prosty chleb borówkowy
Racuchy drożdżowe
Rogale fińskie (16-20 szt.)
Rogaliki maślane
Roladki cynamonowe
Scones ze szpinakiem (16 szt.)
Słodkie bułeczki z pomarańcza i kardamonemJ Soczysty bochenek z anyżkiem
Strucla z makiem
Szwedzki chleb korzenny - Voertbrod (2 chleby lub 16 bułek)
Szybki chleb z owocami i orzechami
Szybki chlebek z pastą z marchwi
Tarta serowa z żurawiną
Tarta ze szpinakiem
Torteletki z cukinią (8 szt.)
Wiatraczki z morelą (9 szt.)
Wyśmienity makaron ze świeżymi ziołami i zielonym pesto polskim
Zakwas pszenny
Zakwas tradycyjny
Zawijaki z pesto
Zawijoki mazowieckie
Żur domowy z białą kiełbasą i kindziukiem
Żytni chleb ziołowy na zakwasie

1. Domowe pieczywo
Chleby wypiekane na zakwasie
Chleby — różne smaki
Bułki, rogale i chałki

2. Zapiekane na ostro

3. Słodkie do kawy

4. Dania mączne

5. Przepisy z wypiekacza

Indeks

Zbliżone produkty
Z kategorii:
Wydawnictwo:
|
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
017 250 28 10 fax
Komentarze użytkowników:
Opinie
Bardzo cieszymy się z zaufania jakim nas Państwo obdarzacie, cenimy wszystkie rzetelne uwagi i sugestie, także te krytyczne
Zamów telefonicznie
Zamówienia możecie Państwo składać drogą telefoniczną pod numerami:
017 851 83 43
Online: 1
Copyright © 2004-2014 meble.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Regulaminu
do góry